ФАКЕЛНИ ШЕСТВИЯ ПРИЗИВ КЪМ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД – ЗСУ НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА


Българи от няколко града изразяват за пореден път позиция относно „Закона за социалните услуги“. Лобисткият закон написан, едва ли не като бизнес план, от така наречените „частни доставчици на социални услуги“ е най- коментирания и отричан закон в правния мир на страната и съответно е законът, налаган с най- безпардонни методи  и незачитане волята на суверена.

            На 13.07.2020 във Варна, Пловдив и Русе гражданските организации „Родители обединени за децата“-РОД и „Единение“, както и много загрижени за бъдещето на децата си родители излизат на факелни шествия с призиви към Конституционния съд, да защити българското семейство и деца. Ден след събитието, на 14.07.2020, съдът ще заседава по внесеното искане за обявяване на „Закона за социалните услуги“ (обн. В ДВ брой 24 от 22 март 2019 г., в сила от 01.07.2020 г.) за противоконституционен и противоречащ на основните принципи и основните права на гражданите, залегнали в устоите на Конституцията. Делото е образувано на 05.03.2020 г. по искане на петдесет и четири народни представители.

             В рамките на повече от година десетки родителски организации, обществени личности, юристи и партии изразяваха несъгласието си с тоталитарния и насила наложен на българското общество закон. Правни анализи и становища бяха входирани във всички компетентни институции. Хиляди излязоха на масови и многобройни протести. Международни правни организации отправиха призив и становища към българската държава, да не повтаря печалния опит на други държави с въвеждане на подобно законодателство и у нас.

             Всички опити за диалог на обществото с властта се провалиха. Високомерието и демагогията на управниците нямаха граници.

             Днес надеждите за справедливост, законност и зачитане гласа на суверена са отправени към Конституционния съд.  Във времена на корупция, на срастване на олигархията с държавата и на липса на доверие в много  институции българският народ очаква безпристрастност, професионализъм и проява на здрав разум у защитниците на най- висшия закон на страната ни, закона защитаващ основните човешки и граждански права, както и принципа на правовата държава. Единадесет български юристи ще се произнесат относно бъдещето на българското семейството, относно правото на родителите необезпокоявани да отглеждат и да носят отговорност за децата си, относно възможността на българските деца да отраснат в сигурна среда, защитени от бизнес амбициите на търговци и доставчици на услуги.

ФАКЕЛНИ ШЕСТВИЯ

На 13.07.2020г., понеделник, 20.00ч. Варна, от пл. Независимост(Операта), през Фестивален и конгресен център, до паметника на Васил Левски, Морска градина

На 13.07.2020г., понеделник, 20.00ч. Пловдив, от пл. Аптека Марица, през Малката главна, до пл. Римски стадион(Джумаята)

На 13.07.2020г., понеделник, 21.30ч. Русе, от Вазата, до Съдебната палата

СПОДЕЛИ:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *